Harta salariilor din România: unde trebuie să te muți ca să fii un român bogat

de: Alexandru Puiu
14 01. 2022

Când vine vorba de discrepanțele financiare între clase sociale, românii sunt pe primul loc. Nicăieri nu este mai evident că în unele orașe poți foarte ușor să mori de foame, în timp în altele ți se aliniază toate planetele din punctul de vedere al veniturilor.

În teorie, salariile din România merg pe o pantă ascendentă. De exemplu, pe parcursul anului trecut, media națională reflectă o creștere de 14%, de la 3047 de lei în octombrie 2019 până la 3544 de lei în octombrie 2021. Din păcate, aceasta este o medie. În cele mai multe orașe, creșterea a fost semnificativ mai mică, în timp ce, într-o mână de municipii, valoarea veniturilor lunare a explodat.

Unde sunt cei mai bogați români, unde trebuie să te muți

Dacă vrei să câștigi bine, mergi în București. Acolo sunt românii cu cele mai mari salarii aproape dintotdeauna, inclusiv în 2021. Pe locul doi sunt conaționalii noștrii din Cluj, iar având în vedere prețurile pe locuințe din orașul lui Boc, acest detaliu nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră. Pe locul trei, în schimb, se află locuitorii din Timiș, un detaliu nu neapărat evident.

Analiza din spatele hărții de mai jos a fost realizată de Ziarul Financiar, pornind de la informațiile puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică. Situația este similară cu cea din anii trecuți. Ce s-a schimbat este că diferența dintre primele două locuri este acum mai mică.

În București, pe final de 2021, salariul mediu a fost de 4612 lei, în Cluj, am discutat de 4291 de lei. Salariul mediu din Timiș a gravitat în jurul valorii de 3835, la distanță deja destul de mare. Dacă ne rezumăm însă la procente, creștere din București între 2019 și 2021 a fost de 16%, mai puțin decât în Cluj – 22% și Timiș – 23%. Ca referință, cu astfel de cifre, românii din regiunile menționate se apropie de salariile din Spania sau Portugalia, dar ei sunt excepțiile.

În Teleorman, salariul mediu este de 2674 de lei, în Caraș-Severin discutăm de 2687 de lei, iar în Maramureș, media este de 2713 lei. Cu aceste cifre, săracii României se apropie mai mult de veniturile din Ucraina și Republica Moldova.